Foto van een groot bord met zalmpuree en 3 stukjes kruidige zalm.
Dinner

Zalm uit de oven met spinaziepuree

Bereidingstijd: 20 à 25 min.

Dit is een snelle en gemakkelijke manier om zalm uit de oven klaar te maken. Veel recepten nemen toch wel wat tijd in beslag. Tijd die je wel aan iets anders kunt besteden. Door de zalm in kleinere moten te snijden, is hij extra snel klaar. En de frisse kruidenkorst maakt hem toegankelijker voor de kieskeurige eters.

 Vis is namelijk vaak niet zo populair. Zeker niet bij kinderen. Nochtans is 1 à 2 keer per week vis eten een gezonde gewoonte. Er zitten namelijk essentiële vetzuren in, die ons lichaam nodig heeft. Lees hier waarvoor ze precies gebruikt worden.

Genoeg gepalaverd. Dit is wat je nodig hebt voor de gemakkelijkste zalm uit de oven ever.

Ingrediënten – 2 personen

  • 300 à 400 g zalmhaasje
  • 25 à 30 g volkorencrackers
  • 300 à 400 g aardappelen
  • 300 g diepvriesspinazie (let er op dat er niet te veel room in zit)
  • 1 citroen
  • 1/2e tl lookpoeder
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout
  • Bakpapier

Bereiding

Verwarm eerst de oven voor op 180 °C.

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Spoel het zetmeel er een beetje af, doe ze in een kookpot met water en een snuifje zout en breng aan de kook.

Maak daarna het kruidenkorstje voor de zalm. Breek de crackers in stukken en maal fijn. Dat gaat het best met een vijzel, maar je kunt de stukken ook in een boterhamzakje of keukenhanddoek doen en er (zachtjes!) met een hamer op kloppen.

Doe het meel van crackers op een bord en kruid met zout, peper en het lookpoeder. Was de citroen goed en droog hem af. Rasp de schil van de helft van de citroen over het crackermeel. Meng goed.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem het zalmhaasje uit de koelkast en snijd het in kleine, gelijke moten. Rol de moten een voor een in het crackermeel. Zorg dat de zalm langs alle kanten bedekt is.

Leg de stukken daarna op de bakplaat en bak 5 à 6 minuten in de oven. Natuurlijk hangt de gaartijd af van hoe groot de stukken zijn én van je oven. Check even of ze gaar zijn door het grootste, dikste stuk doormidden te snijden. Is dat stuk klaar, dan kan je ervan uitgaan dat de rest ook ok is.

Maak ondertussen de spinazie klaar zoals op de verpakking staat (dat gaat het snelst en het gemakkelijkst in de microgolfoven). Prik met een vork in de aardappelen om te zien of ze zacht zijn. Giet af maar houd een klein beetje van het kookvocht over. Meng met de spinazie en stamp tot een gladde puree. Kruid ten slotte naar smaak met peper, zout en nootmuskaat en roer nog eens goed om.

Neem de zalm uit de oven en serveer hem met de spinaziepuree. Easy, toch?

Dit vind je misschien ook leuk...