Foto van de cheesecakepudding met mandarijn en speculoos
Ontbijt

Cheesecakepudding met mandarijn

Bereidingstijd: 5 minuten + 1 nacht in de koelkast

Elk jaar brengt de Sint snoepgoed en lekkers. Alle soorten chocolade, marsepein, speculaas, guimauve… En van die letterkoekjes waarvan je niet gewoon ééntje kan eten. Gelukkig brengt de goede oude man ook gezonde lekkernijen mee: mandarijntjes en clementines. Ik heb daar een overheerlijke cheesecakepudding mee gemaakt. Die zit vol eiwitten, gezonde vetten en uiteraard vitamientjes. Ook heerlijk als dessert!

Cheesecakepudding maken met chiazaadjes

Chiazaadjes doen iets bijzonders. Als je ze laat weken, nemen ze het vocht op en vormen ze een soort gelei. Die gelei kan je gebruiken om te binden. In veel vegan recepten vervangen ze bijvoorbeeld het ei. In deze cheesecakepudding maken de zaadjes de verse kaas wat vaster, zo krijg je een absoluut zalige structuur.

Daarnaast zitten chiazaadjes vol goede dingen. Ze zijn een bron van ALA, een omega 3-vetzuur. Bovendien zijn ze een complete bron van proteïnen (1,2), dat betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten. Aminozuren zijn de bouwstenen van proteïnen en de essentiële zijn degene die ons lichaam niet zelf kan aanmaken.

De meeste dierlijke bronnen van proteïnen hebben al deze essentiële aminozuren (vlees, melk, vis…). Bij plantaardige voedingsmiddelen is dat vaak niet zo. Soja, quinoa en hennep zijn nog plantaardige voorbeelden van complete eiwitbronnen (1,2).

Tip: Dit recept met chiazaadjes is vast ook iets voor jou.

Ingrediënten - 2 porties

  • 300 g magere verse kaas (ongezoet)
  • 2 el chiazaadjes
  • 2 tl honing
  • 2 à 3 speculooskoekjes
  • 2 mandarijntjes

Bereiding

Meng eerst de magere verse kaas met de chiazaadjes en de honing. Roer goed door. Pel de mandarijntjes en maak alle partjes los. Neem 2 potjes met deksel. Verkruimel de speculooskoekjes op de bodem. Nu kan je laagjes beginnen bouwen.

Verdeel de helft van het kaasmengsel over de twee potjes. Dus eigenlijk doe je een kwart van het totale mengsel in het ene potje en een kwart in het andere potje. Leg er daarna een laagje mandarijn op. Ik leg ze in een waaier naast elkaar, dat ziet er mooi uit.

Lepel er dan de rest van het kaasmengsel op. Werk af met de rest van de partjes mandarijn. Sluit de potjes af en zet ze een nacht in de koelkast. De volgende ochtend kan je eventueel nog met wat extra speculoos afwerken voor een crunchy effect.

Geniet ervan!

Bronnen:

Dit vind je misschien ook leuk...