Foto van de steak sandwich geserveerd op een houten plank.
Dinner

Steak sandwich

Bereidingstijd: 20 à 30 min.

Dit is er eentje voor de liefhebbers van een goed biefstuk. De meat lovers. De steakfans. Op een verantwoorde manier genieten van je favoriete stukje vlees is mogelijk! In dit recept wordt het vergezeld van een volkorenbroodje voor extra vezels en een chique tomatensalsa voor die onmisbare portie groente. Serveer de steak sandwich met een salade of een kom groentesoep voor een evenwichtige maaltijd.

Wat is rood vlees?

Onder “rood vlees” verstaan we schapen-, geiten-, paarden-, varkens- en rundvlees . Steak hoort daar dus bij.

Deze categorie staat in de oranje zone van de voedingsdriehoek. Dat betekent dat je er best niet te veel van eet, omdat grote hoeveelheden niet goed zijn voor je gezondheid (1,2,4). Bovendien heeft de productie van rood vlees een grote impact op het klimaat (2,3).

Er zitten natuurlijk ook wel nuttige stoffen in, zoals eiwitten en ijzer. Geniet er dus van, maar best met mate.

De Hoge Gezondheidsraad beveelt een maximum van 300 gram rood vlees per week aan (4). Voor deze steak sandwich hoef je geen grote hoeveelheid vlees te gebruiken. Je hebt niet meer dan 200 à 300 gram steak nodig om 2 heel smaakvolle broodjes te maken.

Ingrediënten – 2 personen

  • 8 kleine trostomaatjes (ongeveer 230 g)
  • enkele schijfjes augurk
  • een halve rode ui
  • 1 el olijfolie
  • een halve limoen
  • een half plantje verse peterselie
  • 1 el braadmargarine
  • 200 à 300 g steak
  • 2 volkorenstokbroodjes om af te bakken
  • peper en zout

Bereiding

Bak eerst de stokbroodjes zoals aangegeven op de verpakking. Snijd ondertussen de trostomaatjes en de ui in kleine stukjes en doe die in een kom. Doe er de olijfolie over en pers de limoen erboven uit. Hak de peterselie fijn en gooi ook in de kom. Kruid de tomatensalsa met peper en zout, roer goed om en laat even marineren in de koelkast.

And now for the fun part. Laat de braadmargarine warm worden in een pan. Kruid de steak met peper en zout en bak hem zoals jij hem graag eet. Snijd daarna in sneetjes.

Nu is alles klaar om de steak sandwich samen te stellen. Halveer de warme stokbroodjes in de lengte. Beleg eerst met enkele schijfjes augurk, daarna met sneetjes steak en verdeel er ten slotte de tomatensalsa over.

Laat het smaken!

Bronnen:

(1) Vlaams Instituut Gezond Leven. (z.d.). De voedingsdriehoek uit de doeken. Geraadpleegd op 21 november 2020, van https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/de-voedingsdriehoek-uit-de-doeken

(2) Vlaams Instituut Gezond Leven. (z.d.). Vlees. Geraadpleegd op 21 november 2020, van https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/vlees?gclid=EAIaIQobChMIgZOsqa6T7QIVC853Ch251wsuEAAYASAAEgKor_D_BwE

(3) De Cleene, D. (februari 2017). Vlees, vis, kaas en eieren: kan het ook duurzaam? Geraadpleegd op 21 november 2020, van https://www.eoswetenschap.eu/voeding/vlees-vis-kaas-en-eieren-kan-het-ook-duurzaam

(4) Hoge Gezondheidsraad. (Juni 2019). Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen – 2019. Geraadpleegd op 21 november 2020, van https://www.health.belgium.be/nl/advies-9284-fbdg-2019

Dit vind je misschien ook leuk...