Lunch

Salad in a jar met couscous, peer en blauwe kaas

Bereidingstijd: 20 min.

Blauwe kaas, je hebt voor- en tegenstanders. Zelf ben ik grote voorstander. En ik vind het altijd het lekkerst in combinatie met iets zoets. Peer is daarvoor veruit mijn favoriete smaakmaker. Deze salad in a jar doet dus je smaakpapillen én je lichaam goed.

Wat is salad in a jar?

Salad in a jar betekent letterlijk “salade in een pot”. Een weckpot, meer bepaald. Dat is een glazen bokaal die je dankzij het speciale deksel met rubberen ring luchtdicht kan afsluiten. Daardoor is het uiterst geschikt om eten in te bewaren. Ideaal om je salade vers te houden, dus. De potten worden ook vaak gebruikt voor zelfgemaakte confituur. Je hebt ze in verschillende vormen en maten.

Een tweede voordeel is dat een “salad in a jar” gemakkelijk is om mee te nemen naar het werk. Maak de salade de avond voordien of in het weekend en zwier de pot ‘s ochtends in je tas. Maar het leukste is eigenlijk de vorm van de pot. Hij is namelijk hoog. Daardoor moet je de ingrediënten van je salade een beetje gaan stapelen. Zo kan je echt hele mooie lunchpotten creëren! Wedden dat de collega’s jaloers zullen zijn?

Je begint altijd met de olie of dressing onderaan de pot. Daarna volgen de “harde” ingrediënten (zoals wortel of rijst) en dan de “zachte” (zoals sla of spinazie). Zo worden die niet geplet door de hardere, zwaardere delen van de salade. Draai de bokaal net voor je lunch even om of verdeel alles over een bord. De smaken en kruiden zullen zich zo over alle ingrediënten verdelen.

Zin om het eens te proberen? Ga ervoor met dit recept.

P.S.: Het is even lekker in een gewone luchbox, hoor ;-).

Ingrediënten - 4 porties

  • 240 g couscous
  • ongeveer 400 g geraspte worteltjes
  • 120 g sla
  • 1 komkommer
  • 4 peren
  • 100 g roquefort
  • 4 el olijfolie
  • sap van 2 limoenen
  • peper
  • Provençaalse kruiden

Bereiding

Maak eerst de couscous klaar zoals op de verpakking. Bij couscous wordt er altijd water aan de kook gebracht, waarin het dan even “welt”. Niet koken, dus! Vergeet ook niet om het daarna even los te roeren met een vork.

Was ondertussen de sla, de komkommer en de peren. Trek de sla in stukken of snijd de bladeren in reepjes. Verwijder het steeltje en het klokhuis van de peren. De schil mag eraan blijven, ook bij de komkommer. Snijd dan de peren en de komkommer in blokjes. Rol de limoenen even met vlakke hand over het werkvlak van je keuken, zo zal er meer sap uitkomen. Halveer ze en pers ze uit. Snijd ook de kaas in stukjes.

Neem 4 glazen bokalen. Doe onderaan elke bokaal 1 el olijfolie, 1/4e van het limoensap, wat Provençaalse kruiden en wat peper. Schep er daarna een portie couscous in, gevolgd door wat geraspte worteltjes. Daarna komen de blokjes peer, komkommer en kaas. Werk ten slotte af met de salade.

Dit vind je misschien ook leuk...