Bereidingstijd: 35 min.
Heerlijk malse kipfilet met een verrassende kruidenkorst. En dat zonder dat het vlees eerst een hele nacht heeft moeten marineren of een uur in de oven heeft liggen roosteren. In een goed halfuur tijd zet je dit smaakbommetje op tafel. Ik gebruik hier kippenescalopes, in de winkel soms ook “kip à la minute” genoemd. Dat is extra fijn gesneden en gaart dus sneller. Zo blijft de binnenkant van de kipfilet sappig zonder dat de buitenkant droog wordt.
Is gepaneerd vlees wel gezond?
Het probleem met gepaneerd vlees en gepaneerde vis is dat ze veel vet opslorpen bij het bakken. Je moet namelijk al heel wat vetstof gebruiken als je niet wilt dat het aanbrandt. Denk maar aan het korstje van de fishsticks dat blijft kleven aan de pan. Je kunt al raden dat vlees frituren daarom allesbehalve ideaal is. Als je de kipfilet in de oven bakt, heb je geen vetstof nodig.
Er is ook een tweede manier waarop ik dit gerecht gezonder gemaakt heb. Ik gebruik volkorencrackers voor het korstje. Daar zitten meer vezels in dan in gewoon paneermeel.
In elk geval is vers gepaneerd vlees (zoals een schnitzel) gezonder dan bewerkt gepaneerd vlees, (bijvoorbeeld kippennuggets) (1). Alles hangt dus af van welk vlees je eet en hoe je het klaarmaakt.
Ingrediënten – 2 personen
- 2 grote volkorencrackers (20 à 25 g)
- 2 kippenescalopes
- 400 à 500 g gemengde champignons
- 2 à 3 grote bloemige aardappelen
- 2 à 3 el pinda- of olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 tl pilipili
- 1 tl komijn
- 1 tl rozemarijn
- peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C (op de heteluchtstand). Snijd de aardappelen in schijfjes. Zorg dat ze niet te dik maakt, want anders duurt het langer voor ze gaar zijn.
Doe ze in een zeef en spoel onder koud water. Dep de schijfjes daarna goed droog met keukenpapier en leg ze in een ovenschaal. Giet er 1 el pinda- of olijfolie over en roer om. Strooi er de rozemarijn over, kruid met peper en zout en roer nog eens om. Zet een kwartier in de voorverwarmde oven.
Verkruimel ondertussen de crackers en stamp ze daarna fijn tot meel. Daar mogen iets grovere stukken in zitten. Met een vijzel gaat dat het gemakkelijkst, maar je kunt de stukjes ook met de achterkant van een lepel fijnmalen.
Doe het meel op een bord en meng met de pilipili, de komijn en een beetje peper. Leg er de eerste kippenescalope in. Bedek de bovenkant ook met voldoende paneermeel. Keer de kip daarna om en lepel er opnieuw meel over. Er zullen wat kruimels afvallen, maar dat is niet erg.
Leg het vlees op een bakplaat met een stuk bakpapier. Voorzie ook de 2e kipfilet van een kruidig jasje en schuif ze daarna bij de aardappelen in de oven. Roer die ondertussen eens om en laat alles nog een kwartiertje garen.
Verwarm ondertussen de rest van de olie in een antikleefpan. Roerbak er de champignons in. Het is heel belangrijk dat de champignons niet op elkaar liggen. Neem een pan die groot genoeg is of bak ze desnoods in 2 porties.
Pers het teentje knoflook er boven uit en breng verder op smaak met peper en zout. Wees niet bang dat de champignons gaan aanbakken als je ziet dat de pan droog wordt. Blijf roeren en er zal vanzelf vocht uit de champignons komen. Haal de pan meteen van het vuur als ze gaar zijn. Je wilt niet dat het een zompig boeltje wordt.
Vul de helft van je bord met champignons. Leg er een malse kipfilet naast en schik er enkele schijfjes aardappel bij.
Smakelijk!
Tip: Fan van de kruidenkorst? Dan is deze zalm uit de oven vast ook iets voor jou.
Bron:
(1) Instituut Gezond Leven. (z.d.) Vlees. Geraadpleegd op 1 november 2020, van https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/vlees