Dinner

Pasta met uiensaus en ansjovis

Bereidingstijd: 15 à 20 min.

Klinkt het als een rare combinatie? Laat je niet afschrikken. Dit is een smaakbom! Het doet een beetje denken aan een broodje martino. Maar dan beter voor je gezondheid.

Kalm aan met het zout

De Hoge Gezondheidsraad adviseert ons om de inname van zout te beperken. Te veel zout eten verhoogt namelijk de kans op een hoge bloeddruk (1). Dat weet je waarschijnlijk wel. Maar wat is nu te veel zout? 2,5 gram is het aangeraden maximum (1). Dat komt ongeveer overeen met een halve theelepel. Het is gemakkelijk om veel meer te consumeren, zeker als je regelmatig maaltijden afhaalt of bij elke tv-avond een zakje chips open trekt. Ook de ansjovis in dit recept is gezouten. Ik spoel de vis daarom goed af voor ik hem in de pan doe. Je hoeft het gerecht uiteraard ook niet meer af te kruiden met zout.

Ingrediënten - 4 personen

  • 100 à 120 g ansjovis in blik
  • 240 g volkorenspaghetti
  • 2 blikken (800 g) tomatenstukjes
  • 2 witte uien
  • 2 el olijfolie
  • pilipili naar smaak (optioneel)

Bereiding

Kook de spaghetti gaar. Hak ondertussen de uien grof. Verhit de olijfolie even in een pan en bak de stukjes ui glazig. Doe de tomatenstukjes erbij en kruid met peper en pilipili. Laat de saus even warm worden. Haal de ansjovisfilets uit het blik en doe ze in een zeef. Spoel onder lauw water om een deel van het zout te verwijderen en voeg dan toe aan de uiensaus. Vergeet niet om de spaghetti af te gieten. Leg de slierten pasta in de saus en meng goed. Kruid eventueel nog wat af met peper en dien op.

Bronnen:

(1) Hoge Gezondheidsraad. (Juni 2019). Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen – 2019. Geraadpleegd op 20 augustus 2020, van https://www.health.belgium.be/nl/advies-9284-fbdg-2019

Dit vind je misschien ook leuk...