Bereidingstijd: 20 min. + 20 à 25 min. in de oven
Ik eet écht graag gegratineerde pasta. Dit recept zit boordevol groenten en dankzij het kaaskorstje is het ook kidsvriendelijk. Als er kaas op ligt, zijn moeilijke eters vaak sneller overtuigd ;-).
Een hart voor het Zuiden
Zuiderse gerechten zijn overheerlijk. Ze doen toch altijd een beetje aan vakantie denken. Maar er is nog een reden waarom ik zo fan ben van de keuken van la mamma. Het is namelijk goed voor je gezondheid en vooral voor die van je hart en hersenen (1, 2, 3, 4).
Het mediterraan voedingspatroon is de traditionele manier van eten die je in landen rond de Middellandse Zee terugvindt, zoals Italië, Griekenland en Spanje. De hoofdingrediënten zijn groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, verschillende kruiden en graanproducten. Er wordt bovendien vooral olijfolie gebruikt en er staat regelmatig vis op het menu. Zuivelproducten zoals yoghurt en kaas zijn ook dagelijkse kost (1,2).
Loopt het water je al in de mond? Then without furter ado, hier is het recept voor deze gegratineerde zuiderse pasta.
Ingrediënten - 2 pers.
- 100 g volkorenspaghetti
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 2 bolletjes mozzarella
- 10 olijven
- 500 g passata
- 1 el tomatenpuree
- 1 teentje knoflook
- 1 rode ui
- 2 el gedroogde oregano
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 à 2 el olijfolie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking. Spoel daarna af onder koud water en laat even uitlekken. Hak ondertussen de knoflook en de rode ui fijn. Snijd de aubergine en de courgette in even grote blokjes. Verhit de olijfolie in een pan. Doe er eerst de ui en de knoflook in en voeg na 1 à 2 minuten de groenten toe. Bak de groenten even aan en roer regelmatig om. Voeg dan de passata en de tomatenpuree toe. Kruid af met de oregano, de Italiaanse kruiden, peper en zout. Laat de saus op een laag vuurtje even sudderen. Neem een ovenschaal en doe er de spaghetti in. Voeg dan de saus toe en meng goed. Snijd de olijven in tweeën en de mozzarella in schijfjes. Verdeel de stukjes olijf en mozzarella over de schotel. Zet in de oven en bak 20 à 25 minuten, tot de mozzarella een lekker korstje vormt.
Buon Appetito!
Bronnen:
- Vlaams Instituut Gezond Leven. (z.d.). Het mediterraan dieet. Geraadpleegd op 9 augustus 2020, van https://www.gezondleven.be/themas/voeding/di%C3%ABten-en-voedingspatronen/betrouwbaar-en-gezond-dieet/mediterraan-dieet
- Coene, I. (z.d.). Gezonde voedingspatronen. Geraadpleegd op 9 augustus 2020, van https://www.nice-info.be/nutrinews/gezonde-voedingspatronen
- Van der Schoot, A. (z.d.). How you can eat for a healthy brain. Geraadpleegd op 9 augustus 2020, van https://rhitrition.com/how-to-eat-for-a-healthy-brain/
- Hanan, M. (oktober 2019). Diet and menopause. Geraadpleegd op 9 augustus 2020, van https://thefoodmedic.co.uk/2019/10/diet-menopause/