Foto van een man die stretchoefeningen doet.
Lifestyle

Personal trainer Jolan over sport en beweging

 “Als mensen me zeggen dat ze al 20 jaar een bureaujob doen, dan zeg ik: ‘Ik zie het’.”
Jolan Van Impe, personal trainer in Berlare, spreekt over het belang van bewegen. “Als je te veel zit, worden je spieren zoals een rekker die al te lang rond een brooddoos zit: uitgedroogd, slap en verzwakt. Of net stug. En zo krijg je bijvoorbeeld lage rugpijn.”

Lees verder onder de foto of bekijk hier het filmpje.

Foto van personal trainer Jolan.

Wie ben jij en wat doe je?

Ik ben Jolan, ben 24 jaar en kom uit Berlare. Bij PT Jolan helpen we mensen hun fysieke/gezondheidsdoelen te bereiken en hen weerbaarder te maken. Samen met mijn collega Dieter zorg ik er mee voor dat onze klanten atleten in hun eigen dagelijkse leven kunnen zijn.

Kan je wat meer vertellen over hoe je personal trainer geworden bent en hoe je je zaak gestart bent?

Ik wist van in het 5e middelbaar dat ik iets met sport wilde doen. Ik deed toen Humane Wetenschappen. In het hoger onderwijs koos ik voor Lichamelijke opvoeding en Bewegingsrecreatie. Dat is voornamelijk een lerarenopleiding, maar ik wilde eigenlijk echt mensen gaan helpen. Daar heb ik me verder gespecialiseerd in personal training.

Wat is precies het verschil tussen sporten en bewegen?

Vanuit onze visie kan je sporten aanzien als een deel van beweging. Bewegen omvat alle activiteiten die meer energie verbruiken dan zitten of liggen, bv. in de tuin werken, stofzuigen, afwassen, te voet naar de bakker gaan…

Sport omvat alles waarbij een specifiek doel voor ogen is en dat op een gestructureerde manier plaatsvindt. Dat zijn activiteiten die matig tot zeer intensief zijn. Gewoon gezond zijn kan natuurlijk ook je doel op zich zijn. Voor ons is dat trouwens altijd het algemene hoofddoel.

Foto van een vrouw die jogt met haar hond.

Waarom is het zo belangrijk om te bewegen en minder stil te zitten?

Ten eerste ter preventie van hart- en vaatziekten en verschillende kwaaltjes die gepaard gaan met veel stilzitten. Maar als je de hele dag neerzit, worden bepaalde spieren ook langzaamaan zwakker, zoals bijvoorbeeld de bilspier.

Beweging is ook belangrijk voor de circulatie van het bloed en vocht door het lichaam. Je kan het lichaam vergelijken met een spons. Als je een spons goed nat wil maken, dan knijp je daar een paar keer in. Zo neemt hij meer vocht op. Je duwt het vocht eruit, maar door de druk eraf te halen, rusht er meer vocht in.

Beweging is eigenlijk het nijpen in de spons. Door te zitten duw je vocht uit je weefsels, maar als je ook blijft zitten, rusht er geen vocht meer in. En dan worden je spieren zoals een rekker die al te lang rond een brooddoos zit: uitgedroogd, slap en verzwakt of net stug. En zo krijg je bijvoorbeeld lage rugpijn.

Foto van een vrouw die aan een bureau werkt.

Welke tips heb je voor mensen met een zittend beroep om meer beweging in hun dag integreren?

Wij geven altijd het “better-beats-perfect”-principe aan onze klanten mee. Mik dus altijd naar “beter” en niet naar perfectie.

Als je focust op een richtlijn zoals 10.000 stappen per dag, dan voel je je gefaald als je er op het einde van de dag 8.000 hebt. En dan geef je ook gemakkelijker op. Ik zie heel vaak het “alles-of-niets-principe” bij de mensen. Als “perfect” niet lukt, dan gaan ze gewoon voor niets. Op vlak van voeding komt dat ook vaak voor.

Maar eigenlijk is het vrij simpel. Als je bijvoorbeeld een bakker in de buurt hebt, ga er dan met de fiets of te voet naartoe. Als de bank 300 meter van de supermarkt is, laad dan niet je auto in met boodschappen om er dan mee naar de bank te rijden en geld te gaan afhalen. Daar erger ik me soms aan want dat kan je gewoon te voet doen. Dat kost je 10 minuten extra, maar je hebt wel 10 minuten meer bewogen.

Op het werk zelf kan je ook creatief zijn. Als je in een grote kantoorruimte met meerdere printers werkt, druk dan af op de verst mogelijke printer. Zet geen fles water of kan koffie op je bureau, maar enkel een glas of mok. Zo moet je telkens rechtstaan om een drankje te gaan halen.

Wij proberen ook vaak de 2 X 10-regel toe te passen: na 2 uur zittend werken, beweeg je 10 minuten. Dat is niet lang genoeg om je werk echt te laten liggen en op 2 uur krijg je toch wel wat gedaan.

Als je dat op een normale werkdag van 8 uur toepast, heb je 40 minuten extra beweging gehad. Dat is interessanter dan 8 uur aan je bureau te zitten en daarna een half uur te gaan lopen. Zitten regelmatig onderbreken door te bewegen, noemen we intermittend movement. Dat is haalbaarder en duurzamer. Het halfuur lopen na het werk heeft uiteraard ook zijn voordelen, maar op een andere manier.

Foto van een halter met gewichten.

Een van de meest populaire vragen over sport blijft: doe je beter cardio of krachttraining om af te vallen? Heb jij het antwoord?

Elk heeft zijn voordelen. Cardio is goed om conditie op te bouwen en in zekere zin ook voor vetverbranding.

Maar een lichaam wordt steeds beter in hetgeen waarin het traint. Je kunt in het begin duidelijk merken dat je conditie verbetert en je kunt er ook mee afvallen, maar na een tijdje bereik je een plateau.

Dat komt omdat je lichaam beter en efficiënter geworden is. Je zult jezelf dus steeds meer moeten uitdagen om nog verder te geraken. Daarom zijn wij van mening: focus niet te veel op 1 ding. Dus kracht of cardio? Beide!

Foto van gewichten en resistance bands.

Wanneer sport je het best?

’s Ochtends doet je lichaam actief moeite om wakker te worden. En als je dan beweegt, stimuleer je die activiteit. Mensen die ’s morgens sporten, merken dat ze daarna zeer alert en beter wakker zijn.

Bij ons kan je daarom al vanaf 6 uur ’s ochtends terecht. Bovendien heb je dan al gesport voor je aan je dag begint en hoef je dat niet meer te doen na je drukke werkdag.

Dat is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar. Dus eigenlijk is het beste moment om te sporten gewoon wanneer de kans het kleinst is dat je het gaat uitstellen. Dat is voor iedereen anders.

Foto van een team dat de handen bij elkaar brengt.

Niet iedereen is na de lockdown gemotiveerd om terug te gaan sporten. Hoe kan je die motivatie terugvinden?

Vraag jezelf eens af waarom je wil sporten, waarom je aan je gezondheid wil werken. Stel jezelf ook eens de omgekeerde vraag: Hoe zou je je voelen als je helemaal niet zou sporten? Als je je doel bereikt, hoe zal je leven er dan uitzien? En wat als je je doel niet zou bereiken? Als je inactief blijft, hoe zal je leven er dan binnen 5 jaar en binnen 10 jaar uitzien?

De juiste ondersteuning is ook belangrijk. Dat kan een personal trainer zijn, maar ook bijvoorbeeld een goeie vriendengroep. Dat klinkt misschien raar, maar dat is ook een vorm van support.

Dus een groep waarin je niet beoordeeld wordt, jezelf kunt zijn, waarin je vragen kunt stellen en ondersteund wordt door mensen die in dezelfde situatie zitten, kan helpen. Onze facebookgroep “Gezonde levensstijl voor drukke mensen” is daarvoor ook ideaal.

Foto van een vrouw met pijn in de rug.

Hoe help je mensen met chronische pijn of bv. last van de gewrichten? Hoe kunnen zij pijnvrij sporten?

We luisteren eerst en vooral goed naar wat de klacht is. Komt de pijn door een blessure of bijvoorbeeld door te veel zitten?

Bij de meeste problemen kunnen we de oefeningen aanpassen om de pijn te vermijden. Het belangrijkste is dat we blijven luisteren naar de mensen. Je mag de pijn echt niet gaan opzoeken. Bewegen moet leuk zijn en mag je niet associëren met pijn. Als het iets is dat we niet kunnen oplossen of als we er niet rond kunnen werken, verwijzen we door naar onder andere kinesisten.

Foto van een ouder koppel dat zich uitrekt.

Je groepstraining heet “Fit & Functional”. Maar wat betekent functioneel bewegen?

Eigenlijk bedoelen we daarmee opnieuw het atleet zijn in je dagelijkse leven. We brengen in de groepstraining onze visie en manier van werken over op een breder publiek, aan een interessantere formule. We doen oefeningen met en zonder gewichten, bouwen kracht en conditie op en bewegen in verschillende richtingen.

Fit & Functional werkt rond veelvoorkomende pijnpunten in onze maatschappij: veel zitten en veel repetitieve bewegingen.
De 2 meest populaire sporten zijn lopen en fietsen. Daarbij doe je eigenlijk constant dezelfde beweging. Lopen en fietsen is zeker goed, maar te veel van hetzelfde kan voor problemen zorgen, zoals chronische scheenbeenvliesontsteking.

Dat proberen we te counteren in onze groepstraining. Door één keer in de week naar onze groepstraining te komen, heb je meer kans om pijnvrij te kunnen blijven doen wat je dagelijks doet, je hele leven lang.

Waar haal je de inspiratie voor je trainingen/oefeningen?

Grotendeels uit opleidingen, maar ook bij mentoren en rolmodellen die dezelfde visie hebben. En als je eenmaal weet hoe de oefeningen in elkaar zitten, kan je er ook mee beginnen spelen en ze aanpassen aan de individuele behoeften van de klanten. Dat leer je door ervaring.

Foto van mensen die trainen in de studio van PT Jolan.

Hoe kies je een goeie personal trainer? Waar moet je op letten?

Het allerbelangrijkste is dat je je goed voelt bij die persoon. Je werkt intensief en soms meerdere keren per week samen, zo ontstaat een vertrouwensband. Ikzelf raak vaak zelfs bevriend met mijn klanten.

Ten tweede vind ik dat personal trainers transparant moeten zijn over wat ze aanbieden, hoe ze te werk gaan en welk kostenplaatje eraan vasthangt. En als iets buiten hun expertise ligt, moeten ze ook zo eerlijk kunnen zijn om de persoon in kwestie naar iemand anders door te sturen. Je personal trainer moet in de eerste plaats denken aan jou en je gezondheid.

Als laatste is een degelijke opleiding natuurlijk de basis. Ons beroep is niet beschermd, dus iedereen mag zich personal trainer noemen. Je laat je huis ook niet zetten door iemand die niet weet hoe hij bakstenen moet plaatsen. Via de Beroepsvereniging voor Bewegingsdeskundigen vind je enkel mensen die minstens een bachelorsdiploma hebben. Hun website kan je helpen om een personal trainer in je buurt te vinden.

Contact

Volg PT Jolan op Instagram en Facebook:

Bekijk hier de video

Dit vind je misschien ook leuk...