Foto van een home office met laptop en koffiemok.
Lifestyle

5 tips voor gezonder thuiswerken

Maak je je soms zorgen over hoe thuiswerken je gezondheid beïnvloedt?

Oude gewoontes hebben plaats gemaakt voor nieuwe, misschien wel minder gezonde gewoontes. We snoepen de hele dag door, eten nog vaker aan onze bureau, werken meer en bewegen minder.

Met deze 5 praktische tips zet je alvast een stap in de goede richting. 

1. Vervang je snoeppauze door een danspauze

Foto van stukjes melkchocolade van Peanuts & Nutmeg.

Je zit al uren achter je laptop en je hebt écht een pauze nodig. Misschien heb je wel net een zware meeting gehad en zit je hoofd eivol.

Even koffiekletsen met een collega kan niet. Dan maar een tripje naar de snoepkast. Je hebt eigenlijk geen honger, maar je wil gewoon even weg van je bureau. “Dan heb ik toch eens bewogen”, vertel je jezelf, maar je weet dat dat gewoon een excuus is.

Wat als je heel even je hoofd kon leegmaken en tegelijk aan je gezondheid kon werken?

Zet de radio aan of leg je favoriete playlist op en ga een paar minuten helemaal los!

Klinkt het onnozel? Wacht tot je het geprobeerd hebt. Ik beloof je dat je je veel beter voelt dan na een tripje naar de keuken. En wie weet, misschien geraakt je to-do-lijstje wel sneller afgewerkt dankzij die energieboost.

2. Zet water in het zicht

Foto van een kan met water met schijfjes citroen.

Voldoende water drinken is essentieel voor een goede gezondheid. Maar het is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Een fles water op je bureau kan helpen om doorheen de dag gehydrateerd te blijven. Gebruik een herbruikbare fles of een leuke karaf want de wereld heeft niet nog meer plastic nodig 😉.

Ben je al dat water een beetje beu? Voeg er eens een schijfje citroen of enkele blaadjes munt aan toe. Tijdens de warme dagen zorgt diepgevroren fruit in je glas voor extra verfrissing.

Pro tip: Drink een glas water first thing als je opstaat.

Dan is je eerste glaasje al binnen nog voor je aan je dag begint. Je hebt een hele nacht lang niets gedronken en je lichaam snakt naar vocht. Je zal zien dat je meer dorst had dan je dacht.

3. Hou voedzame snacks bij de hand

Word je uit je concentratie gehaald door een klein hongertje? De kans dat je een fruitsalade met 8 soorten exotische vruchten in elkaar gaat boksen, is niet bepaald groot.

Zorg op voorhand voor een paar simpele, voedzame snacks. Zet een fruitschaal klaar, koop kleine potjes yoghurt voor in de koelkast of maak in het weekend verse soep die je enkel nog moet opwarmen.

En de koekjes en snoepjes? Bewaar ze in een gesloten kast, uit het zicht. Heb je écht zin in iets zoets, dan mag je daar gerust eens van genieten. Zolang je focus op de gezondere keuzes ligt, kan dat geen kwaad.

4. Bereid je lunch voor

Foto van een toast met ei en spinazie van Peanuts & Nutmeg.

Niet veel tijd ’s middags? Die snelle boterham met choco is misschien gemakkelijk, maar je weet wel beter.

Denk in het weekend na over wat je in de week als lunch gaat eten en bereid het voor. Deze gratis weekplanner kan je daarbij helpen.

Ja, ook als je niet naar kantoor gaat, is het verstandig om je lunch op voorhand klaar te maken. Maak bijvoorbeeld een paar salades en zet ze per portie klaar in de koelkast. Of snijd wat komkommers, wortelen of paprika’s in staafjes, die je dan bij je boterhammen kunt opeten.

Zo zet je ook in een korte middagpauze een voedzame maaltijd op tafel. Dat zal er mee voor zorgen dat je in de namiddag minder snel honger krijgt en niet ongecontroleerd gaat snacken.

Neem ook echt de tijd om te eten, al is het maar een kwartiertje. Steek niet snel, snel achter je bureau iets naar binnen terwijl je nog wat e-mails beantwoordt.

Neem pauze weg van het scherm en geniet bewust van je eten zodat je daarna ten volle verder kunt knallen.

5. Draai de knop op een gezondere manier om

Foto van een laptop die dichtgeklapt wordt door 2 handen.

Als thuiswerker zit je letterlijk een hele dag in je eigen huis. Het kan moeilijk zijn om de knop van werk naar privé om te draaien nu het pendelen weggevallen is.

Heb je een bureau of aparte werkruimte? Dan kan je de deur nog achter je toetrekken. Installeer je je steevast in de woonkamer of aan de keukentafel, dan is er echt geen scheiding meer.

Het is perfect normaal om een snack of een lekker aperitiefje te gebruiken om de switch te maken. Maar als je dat elke dag doet, wordt het een ongezonde gewoonte waar je moeilijk vanaf geraakt.

Denk eens na over hoe jij de dag op een andere manier zou kunnen afsluiten. Is het een wandeling? Spelen met de hond in de tuin of lachen met je partner? Zoek iets dat bij jou past en waarmee je de werkdag ook écht achter je kunt laten.

Vind je deze tips voor gezonder thuiswerken handig?
Stuur ze naar een vriend of vriendin die ze ook wel zou kunnen gebruiken.

Volg me op Facebook of Instagram om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe blogposts en recepten.

Dit vind je misschien ook leuk...