Foto van vegetarische curry met kruiden er rond.
Lifestyle

Hoe meer vegetarisch eten: 5 startertips

Veel mensen willen meer vegetarisch eten, maar weten niet hoe ze daaraan moeten beginnen. Wat zet je best op tafel en hoe krijg je het hele gezin mee? Ik geef je hier enkele tips & tricks om van de wekelijkse veggiedag (of –dagen) een succes te maken.

1. Waarom meer vegetarisch eten?

Af en toe vegetarisch eten heeft heel wat voordelen. Het helpt je cholesterol te verlagen en hart- en vaatziekten te voorkomen.  Daarnaast dragen de extra vezels in een gebalanceerde vegetarische maaltijd bij tot een goede darmgezondheid.

Je weet waarschijnlijk ook wel dat je actief je ecologische voetafdruk kan verkleinen door minder vlees te eten.

Volgens de Food and Agriculture Organization is de veeteelt verantwoordelijk voor 14,5 % van de uitgestoten broeikasgassen wereldwijd, met runderen als grootste vervuilers.

En dan heb ik het nog niet gehad over de watervervuiling en de ontbossing die met vleesproductie gepaard gaat. Bovendien spaar je heel wat dierenlevens door je stukje vlees af en toe te laten.

Foto van koeien in een stal van Peanuts & Nutmeg.

Als je nu denkt: “OK, ik wil me gezonder voelen en mijn steentje bijdragen aan de wereld van morgen”, dan ben je hier op de juiste plaats. Lees snel verder voor mijn 5 startertips.

2. Meer vegetarisch eten: hoe doe je dat?

Tip 1: Kies een vaste dag

Zie je het niet zitten om vlees volledig uit je voeding te schrappen? Dat hoeft niet. Met 1 à 2 veggiedagen per week, maak je al een groot verschil.

In het begin kan het handig zijn om er 1 vaste dag voor te prikken. Hou er rekening mee als je je weekmenu opstelt en schrijf de ingrediënten op je boodschappenlijstje.

Tip 2: Begin eenvoudig

Foto van een vegetarisch gerecht met ei en gebakken rijst.

Zet niet van de ene dag op de andere gelakte tofoe op een bedje van boerenkool en een crème van pastinaak op tafel. Grote kans dat ook de kinderen hun neus ophalen.

Begin bijvoorbeeld met een gerecht met ei, leg een sneetje kaas op de boterham in plaats van salami of maak spaghetti met vegetarisch gehakt. Alle kleine beetjes helpen.

Maar laat dat je niet tegenhouden om geleidelijk aan creatiever te worden. Toch zin om eens gelakte tofoe te proberen? Go for it! Nog een voordeel van vegetarisch eten, is dat je creatief kunt zijn en nieuwe lekkere dingen kunt ontdekken. Dat brengt me naadloos bij de volgende tip.

Tip 3: Stap af van het traditionele bord

Foto van een vegetarische pasta geserveerd in een grote schaal.

Probeer niet te veel in het traditionele ‘vlees-aardappelen-groenten-bord’ te denken als je voor vegetarisch gaat.

Ten eerste heb ik persoonlijk op die manier nog niet vaak lekker vegetarisch gegeten en ten tweede zal je minder de neiging hebben om vlees te vervangen door een vegetarische burger. Er zijn er zeker goede op de markt, maar toch ligt er al snel iets in je winkelmandje dat niet echt gezond is.

Lees hier hoe je vlees op een gezonde manier vervangt.

Zorg altijd voor groenten als basis en vul aan met een bron van koolhydraten en een bron van eiwitten. Dat zijn bijvoorbeeld kikkererwten, bonen, noten of eitjes. Goede voorverpakte vleesvervangers zijn tofoe, tempé, seitan en quorn.

Probeer eens een maaltijdsoep met linzen, een stoofpotje of curry met peulvruchten of een lekker vegetarisch pastagerecht.

Voor alle duidelijkheid: ik probeer hier niet het tegenovergestelde te zeggen als daarnet in tip 2. Het kan helpen om eerst wel te beginnen met het traditionele bord en daarna pas over te stappen naar iets creatiefs. Kleine stapjes zijn best ok.

Tip 4: Laat de kinderen meekoken.

Foto van een jongen met koksmuts die zijn vuile handen toont.

Geef je (vaak kieskeurige) kapoenen een veilig kindermes en laat hen de groentjes snijden. Of zet een leuk bord op tafel waarop ze dan zelf het eten kunnen ‘dresseren’. Hoe meer je de kinderen er in betrekt, hoe meer ze ook zullen open staan voor het idee.

En heel belangrijk: eet zelf mee. Ga ook aan tafel zitten en eet hetzelfde gerecht.

Stel je eens voor dat je bij mij komt eten en ik voor mezelf iets anders klaarmaak of niet bij je ga zitten. Zou je je niet afvragen of er met jouw gerecht iets mis is? En of ik je misschien niet leuk vind? 

Tip 5: Maak het ‘iets van jou’

Foto van vrouwenhanden die bladerdeeg aan het snijden zijn.

Heb je een paar recepten gevonden die bij iedereen thuis in de smaak vallen? Fantastisch! Maak ze vaker en zorg dat je er echt goed in wordt.

Pas ze naar jouw voorkeuren aan. Voeg wat kruiden toe, maak het pikant voor de liefhebbers of zorg voor extra crunch met gehakte noten. Leg een eigen receptenbundel aan en wie weet beginnen de mensen wel naar jouw receptjes te vragen.

Ik kan niet wachten om jullie gerechten te zien en jullie verhalen te lezen!

Neem een foto van je bord en tag me op Instagram (@peanuts_and_nutmeg) of stuur een mailtje over je ervaringen naar info@peanutsandnutmeg.be .

 

Dit vind je misschien ook leuk...