Foto van blokjes met letters die het woord "Planning" spellen.
Lifestyle

Weekplanner: plan je gezonde maaltijden in

Aan het begin van het nieuwe jaar hebben veel mensen goede voornemens. Gezonder eten kan daar een van zijn. Of je doel nu met gewicht te maken heeft, of je beter wil herstellen na het sporten of je je gewoon beter in je vel wilt voelen, je lichaam zal je dankbaar zijn. Maar hoe begin je daar nu aan?

Zelf ben ik een grote fan van structuur en planning. Het helpt me om het overzicht te bewaren, efficiënt te werken en mijn doelen te bereiken. Een weekmenu opstellen is voor mij dan ook ideaal.

Enkele voordelen van een weekmenu

  • Je krijgt een overzicht van wat je precies gaat eten in die week. Ik let er bijvoorbeeld op dat er 1 à 2 keer vis en minstens 1 keer een vegetarisch gerecht op het menu staat.

  • Het is een handige manier om het menu aan je dag aan te passen. Als je bijvoorbeeld op dinsdagavond nog gaat sporten, plan je best een gerecht in dat snel klaar te maken is.

  • Je gaat met een heel specifiek boodschappenlijstje naar de winkel. Zo koop je niet te veel en vermijd je ook dat je eten (en geld) in de vuilbak moet gooien. Bovendien bespaar je ook tijd in de winkel. In tijden van corona vind ik dat zeker geen overbodige luxe.
    Meer tips om tijd te besparen vind je trouwens hier.

  • Je moet niet elke avond een creatieve brainstormsessie gaan houden over wat je kunt klaarmaken met de verschillende producten je de vorige keer gekocht hebt. Gewoon op de planning kijken en je kunt beginnen koken.

  • Het is makkelijker om in het weekend al wat te “meal preppen” als je weet wat je in de week op tafel zal zetten.

  • Als je eens geen inspiratie hebt, kan je een van je vorige lijstjes erbij nemen. Een gerecht dat je in de vorige weken lekker vond, kan je gerust opnieuw inplannen.
Foto van een witte bureau met blad waarop iemand een planning schrijft.

Ik bedenk gewoonlijk het middag- en avondeten op voorhand, maar doe vooral wat bij jou past. Je kan alle 3 de maaltijden én tussendoortjes inplannen of enkel het avondeten, jij beslist. Je hoeft ook niet per sé een planning van maandag tot zondag te maken. Ik doe zelf bijvoorbeeld boodschappen op vrijdag (no way dat je me op zaterdag in die drukke supermarkt ziet), dus ik maak een menu van vrijdag t.e.m. donderdag op.

Om je te helpen, heb ik een weekplanner gemaakt die je kunt gebruiken. Het is simpel, maar het werkt voor mij. Er is ook plaats voorzien om de boodschappen op te schrijven. En nee, je hoeft mij niet je e-mailadres of andere informatie te geven. 

Klik op de knop hieronder en download de weekplanner automatisch. Je kunt hem digitaal invullen en bewaren op je smartphone of afdrukken en met de hand invullen.

Veel plezier!

Dit vind je misschien ook leuk...