Bereidingstijd: 25 à 30 minuten
Een lekkere kom warme soep op een koude dag is even comfy als een fleecedekentje. Van alle soorten soep is pompoen toch een van mijn favorieten. Het heeft een fluweelzachte textuur en is bijzonder smaakvol. En tomaat past daar perfect bij. De linzen zorgen voor extra bite en een niet-alledaagse bron van eiwitten. Dit is dus eigenlijk een maaltijdsoep. Heel lekker als lunch maar het stilt ook de kleine honger tussendoor. Hieronder vind je het recept voor deze hartverwarmende pompoensoep met tomaat en linzen.
Gezonde soep maken: 4 regels
Soep past perfect in een gezond voedingspatroon. Je werkt namelijk een goede portie groenten en bijhorende vitaminen en mineralen naar binnen. Maar hoe zorg je nu voor gezonde soep? Hou rekening met deze 4 regels (1):
- Gebruik minstens 400 g groenten per liter;
- Bind niet met room;
- Gebruik maximum 1 bouillonblokje per liter;
- Voeg geen vlees toe.
Voor deze pompoensoep met tomaat en linzen gebruik ik 1 blokje vetarme bouillon. Ik kruid verder af met kurkuma en peper van de molen. Als je zelf soep maakt, kan je experimenteren met kruiden die jij lekker vindt. En binden kan ook met een (zoete) aardappel. Bij pompoensoep is dat niet nodig. Die krijgt vanzelf een smeuïge textuur.
Soep is ook de ideale manier om je kinderen groenten te laten eten of hen te laten kennismaken met een nieuwe groente. Ik ben er zeker van dat ze fan zullen zijn van de prachtige herfstgroente die in dit gerecht de hoofdrol speelt.
Ingrediënten - iets meer dan een liter soep
- 150 g linzen (ongekookt)
- 1 kleine butternutpompoen
- 2 grote of 3 kleine tomaten
- 1 witte ui
- 1 l water
- 1 blokje vetarme groentebouillon
- 1 el olijfolie
- 2 tl kurkuma
- peper van de molen
Bereiding
Spoel de linzen even in een kommetje water en giet dan het water weg. Kook de linzen zoals aangegeven op de verpakking (gebruik daarbij niet meer water dan nodig). Snijd ondertussen de butternutpompoen in tweeën en schil 1 helft. Haal de pitten eruit en snijd het vruchtvlees in grove stukken.
Snijd de tomaten in achten en hak de ui grof. Verhit de olijfolie in een kookpot en stoof de pompoen en de ui gedurende 5 minuten. Voeg daarna de stukken tomaat, het water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten doorkoken.
Vergeet ondertussen de linzen niet af te gieten. Zet het vuur uit, kruid de pompoensoep met de kurkuma en mix glad. Voeg ten slotte de linzen toe en werk af met zwarte peper naar smaak.
Tip: De andere helft van de pompoen kan je perfect nog even in de koelkast bewaren. Snijd het vruchtvlees in stukken en doe het in een vershouddoos met deksel.
Bron:
(1) NICE Voedingsinformatiecentrum. (z.d.). Verse groentesoep is een gezonde keuze. Waarom? Geraadpleegd op 31 oktober 2020, van https://www.nice-info.be/voedingsmiddelen/groenten-en-fruit/verse-groentesoep-een-gezonde-keuze-waarom