Lifestyle

Zo bespaar je écht tijd in de keuken– 8 trucjes om snel te koken

Je komt thuis van een hele dag werken.  Het was druk, je bent moe. Maar de hond moet nog uitgelaten worden, die rekeningen liggen al iets te lang onbetaald op tafel en je moet zeker op tijd eten want straks begint de sportles. Stressy. Voor koken is er geen tijd. Dan maar snel een diepvriespizza opwarmen. Echt lekker is die niet, laat staan gezond.

Koken hoeft helemaal geen tijdrovende klus te zijn. Met een paar simpele trucjes kan je snel koken en tijd besparen in de keuken. Want als het sneller gaat, dan ga je vaker gezondere gerechten klaarmaken. Probeer deze tips eens uit en je zult het verschil merken. Enneuh, die pizza? Laat die maar in de diepvries zitten ;-).

1. Laat de schil eraan

Wie schilt er nu graag aardappelen? Ik niet. Laat de schil er gewoon aan. Als je bioproducten koopt of de groenten gewoon goed wast, is dat geen probleem. Wist je dat je zo bovendien meer vezels behoudt? We kunnen allemaal wat meer vezels in onze voeding gebruiken. Gedaan dus met wortels, courgette en komkommers schillen!

Afbeelding van aardappelen die geschild worden.

2. Gebruik niet meer water dan nodig

Je hoeft echt geen badkuip op te warmen als je rijst, aardappelen of groenten wilt koken. Als je te veel water gebruikt, zal het lang duren om het aan de kook te brengen. Maak je puree, dan hoef je de aardappelen maar net onder te zetten. Op de verpakking van quinoa en couscous staat de verhouding graan-water vaak exact vermeld. Neem enkel het water dat je echt nodig hebt. Dat bespaart je tijd en kosten. Én de natuur zal je dankbaar zijn.

3. Multitasken met ovenschotels

Ovenschotels zijn echt een life saver. Je doet alle ingrediënten in een grote schaal, zet die in de oven en het koken gaat vanzelf. Jij kunt ondertussen de tafel dekken, de kinderen helpen met hun huiswerk of gewoon wat door Instagram scrollen. Laat je dus niet afschrikken door de bereidingstijd van een recept voor een ovenschotel. Het meeste werk wordt voor jou gedaan.

4. Snijd het in stukjes

Harde stukken groenten garen is tijdrovend. En een stuk vlees kan gemakkelijk aanbranden of taai worden aan de buitenkant, terwijl de binnenkant nog rauw is. Één advies: snijd het in stukjes. Je kunt aardappelen in schijfjes snijden, bloemkoolroosjes verder opdelen in kleinere stukjes of kipfilet in de breedte doormidden snijden (dan is de filet minder dik). Kleine blokjes rundsvlees in een wokgerecht zijn altijd lekker sappig en smaakvol.

OK, je hebt eerst wat snijwerk, maar het levert uiteindelijk zeker tijdwinst (én smaakwinst) op. Groenten en aardappelen kan je trouwens ook perfect in het weekend al voorsnijden.

Afbeelding van broccoli in roosjes.

5. Gebruik diepvriesgroenten

Zoals ik boven het recept van de pasta met kip en spinaziesaus al zei, ben ik grote fan van diepvriesgroenten. Ze zijn al voorgesneden en meestal ook voorgegaard. De voedingswaarden worden bovendien beter bewaard dan wanneer je de groente zelf zou invriezen. Dat komt omdat de industriële manier van invriezen veel sneller gaat (3). Bovendien hoef je ze maar even in de microgolf op te warmen of een paar minuten te koken in water. Handig, toch?

6. Haal een multisnijder in huis

En watte-snijder? Een multisnijder, soms ook “multirasp” genoemd. Dat is zo een langwerpig bakje met verschillende opzetstukken waarmee je dan snel groenten en fruit kunt raspen of in stukken kunt snijden.

Wie dit heeft uitgevonden, verdient een prijs. Dit handige keukenhulpje bespaart mij zeeën van tijd. Ui fijnhakken zonder huilen? Hupla, 2 seconden. Aardappelen in gelijke blokjes snijden? Kunnen we. En het is veel goedkoper dan een souschef. Zo een multirasp of multisnijder kost je meestal tussen de 10 en de 30 euro.

Foto van multisnijder waarmee aardappelen zijn gesneden.

7. Maak gewoon te veel

Je hoeft echt geen twee uur in de keuken te staan op zondag om aan mealprepping te doen. Eet je in het weekend iets met rijst? Kook dan een dubbele portie en bewaar de helft voor een drukke weekavond. Of snijd al wat uien of knoflook voor en bewaar goed afgesloten in de koelkast (dat gaat trouwens toch supersnel met een multisnijder ;-)).

Ook eitjes kan je voorkoken. Ongepeld zijn ze vier dagen tot een week houdbaar (1,2).

Soep is dan weer handig voor als het écht snel moet gaan. Kegel in het weekend gewoon een grote zak soepgroenten van in de supermarkt in een kookpot, voeg er water en een bouillonblokje aan toe en laat een paar minuten koken. Kruid daarna af met een beetje peper en mixen maar. Verdeel de soep ten slotte in potjes en bewaar die in de koelkast of in de diepvries. Dan hoef je in de week enkel een portie op te warmen en een paar boterhammen te smeren. Klaar is kees!

8. Plan wat je gaat eten

Dit is echt een van mijn beste tips. Snel koken en plannen gaan hand in hand. Dat gaat gemakkelijk met deze weekplanner. Als je van tevoren bepaalt en noteert wat je in de week gaat eten, dan moet je niet meer elke weekavond nadenken wat je gaat klaarmaken. Je hoeft ook niet tot de vaststelling te komen dat de rijst op is of dat je toch geen erwtjes meer in de diepvries had.

Maak er een leuke gezinsactiviteit van om een weekmenu op te stellen. Laat iedereen zeggen waar hij of zij zin in heeft en laat de kinderen gerust creatief zijn.

Bovendien gaat ook het winkelen vlotter, omdat je exact weet wat je nodig hebt. En als laatste, zeker niet onbelangrijk, je gooit minder voedsel weg. Dat is goed voor de portemonnee én voor het klimaat.

Afbeelding van een vrouw die haar agenda invult.

Heb je deze tips uitgeprobeerd? Weet je nog trucjes om snel te koken? Laat het me weten!
Stuur een mailtje naar info@peanutsandnutmeg.be

Dit vind je misschien ook leuk...