Lifestyle

Wat betekent “gezondheid”?

“Zeg het mij, Julie. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet ziek word, slank blijf en me goed voel in mijn vel?”
Grote kans dat je met deze vraag zit. Het antwoord? Dat is heel complex.

De definitie van gezondheid

De Werelgezondheidsorganisatie (WHO) definieert gezondheid als “A state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity”. Het is een toestand van lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn (1). “Gezondheid” is dus een breed begrip. Hoewel het aspect gezonde voeding me het meeste interesseert, ben ik me ervan bewust dat er veel meer meespeelt. In dit artikel ga ik dieper in op de elementen die voor mij heel belangrijk zijn.

Voeding is complex

Een gezond voedingspatroon ziet er voor iedereen anders uit. Er is niet één juiste manier van eten. Veel hangt af van je dagelijkse activiteit, je genen en natuurlijk van wat je graag eet. Bovendien spelen je leeftijd, eventuele allergieën en intoleranties, ziektes, hormonen en specifieke omstandigheden zoals zwangerschap en borstvoeding ook een rol. Ben je vegetariër of veganist? Dan moet je zeker extra nadenken over wat je eet. Je kunt namelijk gemakkelijker een tekort aan eiwitten en bepaalde vitaminen en mineralen ontwikkelen.

Je moet dus met veel factoren rekening houden. Complex, ik weet het. Maar net daarom vind ik voeding zo interessant. Ik ben nooit “uitgeleerd”. Daarbij wil ik ook even zeggen dat ik deze blog begonnen ben om jullie te inspireren en te informeren. Mijn recepten en informatieve blogposts kunnen je helpen om te vinden wat werkt voor jou. Het is geen vervanging voor individueel voedingsadvies. Heb je gepersonaliseerde hulp of informatie nodig? Ga eens bij een voedingsdeskundige of diëtist langs. Zoek iemand die écht naar je luistert, iemand die samen met jou zoekt naar een manier van eten die bij je past. Of je nu gewoon gezonder wilt eten, wilt vermageren of met een gezondheidsprobleem zit, ze zullen je graag helpen.

Mentale gezondheid

Ons hele leven zijn we op zoek naar het juiste gewicht. Of moet ik zeggen, een zo laag mogelijk gewicht. Soms vergeten mensen dat ze meer waard zijn dan het getal op de weegschaal. Ik zie mijn gewicht maar als klein onderdeel van mijn gezondheid. Een gezond gewicht is uiteraard belangrijk, maar gezond zijn draait rond zo veel meer. Een leven lang diëten is niet goed voor je lichaam en al zeker niet voor je hoofd.
 Accepteer je lichaam én dat van anderen. Niet zo evident in een tijd waarin fitnessfoto’s ons rond de oren vliegen. Ik heb mijn weegschaal alvast geditcht en ik hoop veel mensen te inspireren om hetzelfde te doen.

Sporten om de juiste redenen

Ik hecht veel waarde aan beweging. Ik werk in de fitness graag met gewichten en volg ook bokslessen. Daarnaast hou ik van een occasionele yogales (filmpjes genoeg op YouTube) en een lange wandeling bij goed weer. Ik ben dus redelijk actief, maar forceer mezelf niet om te gaan sporten als ik echt geen zin heb. Ik zie het niet als “straf” omdat ik een dessert gegeten heb en ik gebruik het ook niet als middel om mijn eten te “verdienen”. Dat zijn ongezonde gedachten die ik bij heel veel mensen hoor. Daar moeten we vanaf!

Slapen is geen tijdverlies

Het effect van slaap op onze gezondheid wordt nog te vaak onderschat. Te weinig slaap houdt verband met ziekten zoals Alzheimer, kanker, obesitas en diabetes (2). Ik werk actief aan mijn slaap door – spoiler alert – op tijd te gaan slapen en door mijn cafeïne- en alcoholgebruik te beperken. Klinkt niet sexy, is wel effectief. Als ik goed en voldoende geslapen heb, ben ik vrolijk en productief. En zo heb ik het graag (en de mensen rondom mij ook).

The million dollar pill

Er bestaat niet zoiets als één pil, één dieet, één methode die alles fikst en je voor altijd optimaal gezond houdt. Gezondheid is een werkwoord. Je moet ermee bezig zijn, eraan werken. Het is een bepaald evenwicht zoeken en het proberen behouden. Dat is een van de redenen waarom ik geen fan ben van diëten. Veelal wordt er gefocust op één factor en mag er heel veel niet. Een dieet dat bijvoorbeeld focust op vetten, zorgt er meestal voor dat je niet genoeg koolhydraten eet. Verbied je jezelf om chips en chocolade te eten? Grote kans dat je plotseling de verleiding niet meer kan weerstaan en een enorme hoeveelheid naar binnen werkt. Maar hoe doe je dat nu, die balans vinden? Dat heb ik zelf ook jarenlang een moeilijke vraag gevonden.

Kennis is macht

Luister en wees kritisch. Er zijn veel voedingsdeskundigen, diëtisten, dokters en psychologen die hun kennis graag delen en waarvan je iets kunt leren. Lees boeken en blogposts, volg een cursus, luister podcasts… Hoe meer je bijleert, hoe meer de puzzelstukjes in elkaar vallen en hoe beter je zelf gezonde keuzes kunt maken. Als je dan toch bezig bent, kijk eens kritisch naar je social media feed. Volg je mensen van wie je iets kan leren of mensen die je een slecht gevoel geven? Ontvolg de influencers met hun gefotoshopte lichamen en strikte diëten. Geloof me, dat doet wonderen voor je mentale gezondheid.

Met Peanuts & Nutmeg wil ik alles wat ik tot nu toe al ingestudeerd, gelezen, gehoord en uitgeprobeerd heb met jullie delen. Ik ben constant aan het bijleren. Gezondheid is een wetenschap en wetenschappers komen steeds meer te weten. Ze verwerven nieuwe inzichten en stellen adviezen en richtlijnen bij. Ik probeer constant op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en die vertaal ik op deze blog zo goed mogelijk naar mensentaal. Heb je vragen? Zit je met twijfels? Gebruik het contactformulier of stuur me een bericht op sociale media.

Ik hoor graag van jullie!

Bronnen:

(1) Wereldgezondheidsraad. (z.d.). WHO remains firmly committed to the principles set out in the preamble to the Constitution. Geraadpleegd op 2 augustus 2020, van https://www.who.int/about/who-we-are/constitution

(2) Walker, M. Why We Sleep. The New Science of Sleep and Dream Groot-Brittanië: Allen Lane.

Dit vind je misschien ook leuk...