Dinner

Bloemkoolpuree met gouden tofoe

Bereidingstijd: 20 à 25 min.

Voor 2 personen gebruik ik ongeveer 400 g bloemkool uit de diepvries. Dat komt ongeveer overeen met 3/4e bloemkool als je met een verse wilt werken.

Give tofu a chance!

Tofoe op zich is niet bijzonder smaakvol. De eerste keer dat ik het op tafel zette, heb ik het na 2 happen in de vuilbak gegooid. Toch loont het de moeite om tofoe een kans te geven. Het is rijk aan calcium, vitaminen en ijzer. Het is ook een volwaardige vleesvervanger (1,2). Dat is heel belangrijk als je gezond vegetarisch of veganistisch wilt eten. Met een paar kruiden kan je het volledig naar je eigen smaak aanpassen.

Ingrediënten – 2 pers.

  • 150 g bloemige aardappelen
  • 400 g bloemkoolroosjes (diepvries)
  • 250 g tofoe
  • 150 g kikkererwten (in blik)
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl currypoeder
  • 2,5 tl kurkuma
  • 1 tl kippenkruiden
  • Peper

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in even grote stukken. Leg ze in een ruime kookpot samen met de bloemkoolroosjes. Doe er voldoende water bij en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten garen. Doe ondertussen de kikkererwten in een zeef en spoel ze onder stromend water. Bak ze in de olijfolie. Knijp zo veel mogelijk water uit de tofoe (die mag gerust in stukken breken) en verkruimel daarna over de pan met kikkererwten. Kruid met de kippenkruiden, 1,5 tl kurkuma en peper. Controleer of zowel de aardappelen als de bloemkool zacht zijn (prik er eens in met een vork). Giet dan af en doe terug in de pot. Hou nog een beetje kookvocht over. Kruid met het currypoeder, de rest van de kurkuma en wat peper en stamp tot puree. Voeg nog een scheutje water, melk of haverdrink toe als de puree niet smeuïg genoeg is. Schep wat bloemkoolpuree op twee borden en verdeel er de tofoe en kikkererwten over.

Let me know what you think!

Bronnen:

(1) Vlaams Instituut Gezond Leven. (z.d.). Hoe gezond is soja? Geraadpleegd op 22 augustus 2020, van https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/peulvruchten/hoe-gezond-is-soja

(2) NICE Voedingsinformatiecentrum. (z.d.). Waarop letten als je geen vlees eet of vegetariër bent. Geraadpleegd op 22 augustus 2020, van https://www.nice-info.be/voedingsmiddelen/vlees/waarop-letten-als-je-geen-vlees-eet-of-vegetari%C3%ABr-bent

Dit vind je misschien ook leuk...